Ghid intretinere
Ghid intretinere mobila la comanda. Recomandari pentru proiectarea mobilierului din MDF
Avantajul Fronturilor din MDF infoliat fata de fronturile din PAL este pur estetic, respectiv de prestigiu, prin calitatea si diversitate finisajului.
Dupa cum stim, folia de PVC purtatoare de diverse decoruri si culori este aplicata pe suportul de baza MDF, prin plastifiere la o temperatura de peste 100ºC. Aceste usi, la actiunea unei surse de caldura mai mare de 60ºC, au tendinta sa se exfolieze, dar asta nu inseamna ca acestea au o calitate mai slaba, dimpotriva corespunde standardelor. Modul de a proiecta mobila cu astfel de fronturi necesita o mai mare atentie.
Aceste fronturi trebuie protejate de actiunea separata si combinata a caldurii si aburilor. Mai ales in cazul bucatariilor, trebuie luate in calcul aceste efecte si clientii trebuie atentionati asupra acestor efecte, atunci cand vor sa comande mobilier dupa propriile proiecte.
Fronturile din MDF pot fi folosite in compozitia bucatariilor daca se tine cont de cateva reguli de compunere si accesorizare:
1. Alegerea potrivita a electrocasnicelor si cunoasterea caracteristicilor electrocasnicelor comercializate de firma noastra (nu ne asumam raspunderea pentru caracteristicile electrocasnicelor cumparate de client si pe care nu le comercializam noi)
2. Compunerea si proportionarea corpurilor suspendate pentru limitarea actiunii agentilori mai sus amintiti prin alegerea tipului si dimensiunii de hota adecvat (hota telescopica nu este intotdeauna solutia potrivita)
- Pentru protejarea usilor la corpurile superioare se recomanda folosirea hotelor de 900 mm latime si plitele vitroceramice sau pe inductie.
- In cazul in care se alege o hota de 600 mm se recomanda una telescopica, incat si in pozitia de inchis sa fie protejat cantul usilor.
- In cazul hotelor incastrate in corpul superior se recomanda folosirea deasupra plitei a usilor din profil de aluminiu si nu a celor infoliate MDF. In situatia in care clientul nu vrea sa renunte la folosirea usilor MDF infoliate deasupra plitei se proiecteaza parte inferioara a corpului cu 20 mm mai adanca sa acopere grosimea usii, sau toata carcasa se poate dubla la 36 mm si usile sa fie incastrate.
3. Trebuie tinut cont de pozitia si apropierea surselor de caldura (calorifer, centrale termice, cuptoare cu foc deschis), respectiv tipul plitei, numarul de ochi si puterea lor. Stilul de gatit este un factor important in stabilirea oportunitatii folosirii fronturilor din MDF infoliat, iar folosirea obligatorie a hotei de fiecare data cind se foloseste plita mai ales cele pe gaz, este o conditie esentiala in acordarea garantiei pt MDF-ul infoliat.
4. Se evita pozitionarea aragazelor in compozitia bucatariilor cu front din MDF infoliat respectiv asigurarea unui spatiu cit mai mare intre aragaz si zona cu MDF.
5. Se evita pozitionara cuptoarelor la semiinaltime in coloane fara a avea deasupra cuptorului zona libera de depozitare fara usi ori cuptor cu microunde incorporat sau neincorporat. Cuptoarele incorporabile de marca au garantata evacuarea aerului cald in partea superioara a cuptorului, de aceea este indicata montarea lor sub blat sau in semicoloana cu blat deasupra.
- Designerul sa ofere (propuna) clientului un cuptor care emana caldura in fata si nu lateral pe canturile usilor MDF.
- In cazul in care clientul alege un cuptor mai ieftin si caldura se propaga pe canturile usilor, sa se monteze o sina de protectie de deviere a caldurii
6. Fronturile din MDF infoliat sint alctuite din suportul de MDF propriuzis, care rezista mai bine decit PAL-ul la actiunea umiditatii, acoperit cu o folie decorativa de PVC (PVC-ul reactioneaza la schimbari de temperatura) fixat cu un adeziv pe baza de apa care in timp, evident este afectat de schimbarile de temperatura si umiditate din zona cuptorului.
7. MDF-ul infoliat trebuie protejat si impotriva inghetului, pastrarea in conditii de frig si umiditate specifice unei constructii neincalzite poate induce deteriorarea acestora.
8. Despre distanta de instalare a suspendatelor
In general aceasta distanta se alege din considerente ergonomice in functie de utilizator. In Europa unde conceptiile bucatariilor se bazeaza pe designul minimalist, aceasta distanta este de 60 cm, iar in America unde predomina designul tarditionalist este de 40 cm. Dincolo de aceste principii generale, in functie de conceptia mobilierului, apar conditionari. Astfel daca pozitia suspendatelor foloseste ca baza si o hota (alta decat cea de tip ornamental) distanta minima este data de caracteristicile hotei. Mai concret daca se foloseste un ansamblu plita electrica – hota distanta minima este de 50 cm, daca se foloseste un ansamblu plita pe gaz (sau aragaz) – hota distanta minima este de 65 cm (aceste dimensiuni apar si in manualele de instalare si folosire ale electrocasnicelor si au ca scop principal protejarea echipamentului). In plus, mai exista si situatia particulara a mobilierului cu fronturi din MDF infoliat PVC, cand din considerente de protejare a fronturilor, distanta recomandata este cea maxima, adica 72-75 cm in functie de hota.