Ghid materiale
De mobilierul clasic din PAL a auzit mai toata lumea. Deja cu o traditie lunga, multe piese de mobilier au fost realizate din PAL. Dar care este treaba cu acest material?
PAL-ul este un material tri-strat pe baza de lemn obtinut prin presarea particulelor lemnoase la temperaturi inalte si sub presiune, utilizand rasini sintetice ca agent de legatura. Stratul interior consta din particule grosiere, in timp ce straturile exterioare sunt formate din micro-particule foarte fine. Acest lucru confera o suprafata fina si rezistenta la zgarieturi.
PAL-ul este materie prima pentru fabricarea mobilierului si elementelor de finisaje interioare (de exemplu pereti de partajare). Calitatea suprafetei PALului face posibila imbunatatirea acestuia prin fatetarea cu melamina, lacuri sau prin furniruire, precum si prin acoperirea cu alte pelicule naturale sau artificiale. PALul simplu este material de baza pentru producerea blaturilor de lucru, pervazurilor, lambriurilor si dusumelelor.
Marimi standard:
• Grosimi (mm): 8, 10, 12, 16, 18, 22, 25, 28, 38.
• Dimensiuni (mm): 2800 x 2070, 2750 x 2070.
PALul melaminat poate fi mat sau lucios. Trebuie sa stii ca pretul PALului lucios este mai ridicat decat cel al PALului mat.
Marii producatori de PAL sunt: Egger si Kronospan.
Pentru a vedea nuantele disponibile consulta paletarele noastre de mai sus.
Pentru a stii cu exactitate toate modelele disponibile, te rugam sa ne contactezi.
![]() |
MDF infoliat sau vopsit | Paletare disponibile: Global; Nettfront |
Toata lumea vorbeste despre MDF si despre mobilierul realizat din MDF, dar nu multi stiu ce inseamna si care este treaba cu el. Inainte de toate, sa clarificam ce inseamna. Medium density fibreboard este denumirea oficiala a MDF-ului. Adica placa realizata din rumegus tocat marunt si apoi presat impreuna cu un clei.
MDF-ul are o desitate mai mare ca a palului ceea ce il face prelucrabil pe suprafata.
Marele avantaj al MDF-ului este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite, dand un aspect mult mai fin si profesional mobilierului. Practic eliminand necesitatea cantului care se aplica la palul melaminat.
De asemenea pot fi facute diferite modele in relief pe suprafata MDF-ului (denumite frezari). Practic MDF-ul permite realizarea oricarui desen, forma geometrica. Chiar se poate scrie pe acest suport, singura limita fiind utilajele si imaginatia.
MDF-ul este, in special, folosit la mobila de bucatarie si baie datorita rezistentei mai mari la conditiile de umiditate ridicata din baie si bucatarie. Dar se foloseste si pentru orice alta piesa de mbilier din casa, de la living pana la mobilier de dormitor sau hol.
Ce trebuie sa stii este ca pretul MDF-ului este mai ridicat decat pretul palului, asta datorita calitatilor sale mai bune.
Ca ierarhizarea MDF-ul poate fi:
1. MDF vopsit = este vopsit in conditii asemanatoare vopsiri unei masini. Se poate folosi orice culoare existenta in RAL. Calitatea MDF-ului vopsit este data de tipul vopselei,de utilajele folosite si de calitatea uscari vopselei. Punctele slabe sunt: mici imperfectiuni pe suprafata din cauza aplicari vopselei si luciu mai slab decat la MDF-ul-ul infoliat.
Rezistenta mecanica e mai mica, prin lovire poate sari vopseaua.
Intretinerea se face cu o deosibita atentie pentru a nu folosi substante tari care pot deteriora vopseaua.
2. MDF infoliat = i se aplica o folosie de plastic mealminat pe o suprafata. Folia se aplica la o presa. Calitatea MDF-ului infoliat este data de calitatea foliei si de utilajele folosite in procesul de infoliere.
Punctele slabe ale mdf-ului infoliat sunt: incheierea foliei pe margini si o mai restrictiva paleta de culori. Daca nu este bine incheiata, in timp, se poate exfolia sau poate patrunde umiditate, ceea ce ar deteriora materialul brut. Alt dezavantaj este aparitia de mici bule de aer pe suprafata unde sa aplicata folia, asta daca folia nu este lipita fara a permite sa ramana goluri pe suprafata.
Este mai rezistent mecanic decat MDF-ul vopsit si nu se cunosc usor urmele de degete.
Exista atat in varianta de MDF infoliat lucios cat si MDF infoliat mat.
Exista o gama diversificata de culori si imitatii de lemn natural.
Pentru a stii cu exactitate toate modelele disponibile, te rugam sa ne contactezi.
![]() |
Lemn masiv | Paletare disponibile: lemn masiv |
Fara doar si poate, lemnul masiv ramane “regele” in ceea ce inseamna mobila de calitate. Chiar daca este un material pretios, lemnul masiv ofera o lunga durata de viata mobilei si o eleganta desavarsita, pe care nici un alt material nu o poate egala. Proprietatile lemnului permit frezarile si realizarea unor accesorii de mare rafinament. Cornise, pilastrii, gardulete, toate pot “imbraca” bucataria transformand-o intr-un spatiu de vis. Caldura lemnului cu siguranta va fi reflectata si in spatiul pe care il ocupa.
Revenind la trenduri, fronturile de lemn masiv incep sa fie din ce in ce mai cautate in cazul bucatariilor. Aceste fronturi permit realizarea unui design de inalta clasa si in plus au si o functionalitate ridicata. Fronturile din lemn masiv ofera o calitate superioara si sunt indicate mai ales in cazul bucatariilor spatioase.
Putina istorie
A fost o vreme cand fiecare piesa de mobilier se realiza din lemn masiv. Nu existau inca alte materiale care sa permita contruirea unei mobile. Plasticul nu era inca inventat si nici melamina sau mobila din alt metal. Evident, vremurile s-au schimbat si acum mobila din lemn masiv a devenit o mobila scumpa si exclusivista.
Fronturi de lemn masiv disponibile
Producatorii de mobila au anumite nuante preferate de lemn masiv pentru realizarea mobilierului, printre care se regasesc frasinul, fagul, mesteacanul, cedru, cires, ulm, stejar, pin, artar,mahon,nuc, tec sau “arborele minune“paulownia.
Evident, fiecare tip de lemn are caracteristicile si proprietatile sale, lucru care il face unic, la fel ca si mobila ta.
Avantajele mobilei de bucatarie din lemn masiv
Bucatariile din lemn masiv sunt mai rezistente in timp, decat bucatariile realizate din alt material. Nu exista riscul ca materialul sa se exfolieze din cauza caldurii sau canturile sa se desprinda. Inca din fabrica, piesele de mobilier sunt destinate pentru o durata de viata foarte mare, neavand nici un alt element lipit cu vreun adeziv. De asemenea, contactul cu aburul nu afecteaza fronturile de lemn masiv. O ventilatie corespunzatoare a bucatariei, iti vor mentine mobila pentru multi ani ca noua.
Ca ultime recomandari pentru a proteja integritatea mobilei din lemn masiv, iti sugeram sa nu plasezi mobila direct in soare si sa incerci sa mentii o umiditate de 35%-40% in bucatarie.
Ca modalitate de curatare, mai trebuie sa stii ca lemnul masiv trebuie curatat din cand in cand. Se recomanda folosirea unei lavete fara scame si a apei obisnuite, fara alt detergent. Nu trebuie folosita forta , ci urmarit sensul fibrei lemnoase.