Despre MDF si mobilierul din MDF

Toata lumea vorbeste despre  MDF si despre mobilierul realizat din MDF, dar nu multi stiu ce inseamna si care este treaba cu el. Inainte de toate, sa clarificam ce inseamna. Medium density fibreboard este denumirea oficiala a MDF-ului. Adica placa realizata din rumegus tocat marunt si apoi presat impreuna cu un clei.
MDF-ul are o desitate mai mare ca a palului ceea ce il face prelucrabil pe suprafata.
Marele avantaj al MDF-ului este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite, dand un aspect mult mai fin si profesional mobilierului. Practic eliminand necesitatea cantului care se aplica la palul melaminat.
De asemenea pot fi facute diferite modele in relief pe suprafata MDF-ului (denumite frezari). Practic MDF-ul permite realizarea oricarui desen, forma geometrica. Chiar se poate scrie pe acest suport, singura limita fiind utilajele si imaginatia.
MDF-ul este, in special, folosit la mobila de bucatarie si baie datorita rezistentei mai mari la conditiile de umiditate ridicata din baie si bucatarie. Dar se foloseste si pentru orice alta piesa de mbilier din casa, de la living pana la mobilier de dormitor sau hol.

Ce trebuie sa stii este ca pretul MDF-ului este mai ridicat decat pretul palului, asta datorita calitatilor sale mai bune.
Ca ierarhizarea MDF-ul poate fi:

1. MDF vopsit = este vopsit in conditii asemanatoare vopsiri unei masini. Se poate folosi orice culoare existenta in RAL. Calitatea MDF-ului vopsit este data de tipul vopselei,de utilajele folosite si de calitatea uscari  vopselei. Punctele slabe sunt: mici imperfectiuni pe suprafata din cauza aplicari vopselei si  luciu mai slab decat la MDF-ul-ul infoliat.

Rezistenta mecanica e mai mica, prin lovire poate sari vopseaua.

Intretinerea se face cu o deosibita atentie pentru a nu folosi substante tari care pot deteriora vopseaua.

2. MDF infoliat = i se aplica o folosie de plastic mealminat pe o suprafata. Folia se aplica la o presa. Calitatea MDF-ului infoliat este data de calitatea foliei si de utilajele folosite in procesul de infoliere.

Punctele slabe ale mdf-ului infoliat sunt: incheierea foliei pe margini si o mai restrictiva paleta de colturi. Daca nu este bine incheiata, in timp, se poate exfolia sau poate patrunde umiditate, ceea ce ar deteriora materialul brut. Alt dezavantaj este aparitia de mici bule de aer pe suprafata unde sa aplicata folia, asta daca folia nu este lipita fara a permite sa ramana goluri pe suprafata.

Este mai rezistent mecanic decat MDF-ul vopsit si nu se cunosc usor urmele de degete.

Exista atat in varianta de MDF infoliat lucios cat si MDF infoliat mat.

Exista o gama diversificata de culori si imitatii de lemn natural.

Printre cei mai importanti producatori de MDF se numara: Nettfront si Global.

 

In aceasta categorie (bagi link) poti vedea o paleta vaste de fronturi de MDF disponibile. Pentru a stii cu exactitate toate modelele disponibile, te rugam sa ne contactezi.